2 de jul. 2015

L’aliança entre ONG i escoles, una realitat que ja transforma l’educació a regions de tot el món

El dissabte 6 de juny va tenir lloc a Dakar el taller "EDD-SI, quines integracions possibles?" sobre Educació per al Desenvolupament Sostenible i la Solidaritat Internacional (EDD-SI). Hi van participar mestres, representants del govern i representants de la societat civil de l’àmbit de l’educació i el medi ambient de diverses regions implicades en el projecte REDDSO: Senegal, Piemont, Roine-Alps i Catalunya. El taller va permetre als participants compartir experiències educatives així com posar en comú el desenvolupament i els reptes de l’EDD-SI a cada territori.

L'EDD-SI és un concepte ampli d’Educació per al Desenvolupament Sostenible que posa l’alumnat al centre com a subjecte de transformació social.

Coincidint amb la celebració, el 5 de juny, del Dia Mundial del Medi Ambient, moltes de les experiències tant d'Europa com de Senegal presentades al taller estaven relacionades amb aquesta temàtica, a més de compartir elements innovadors com la participació activa de l’alumnat; les activitats fora de l’aula per observar l’entorn i transformar-lo; o la implicació de l’alumnat com agent sensibilitzador per interioritzar l’aprenentatge i multiplicar-lo a la resta de ciutadania local. 

La regió de Piemont va presentar una recerca universitària sobre l’avaluació de l’EDD-SI i la necessitat d’avaluar les competències i el canvi de valors, posant com exemple el treball, a l'inici i al final del procés d'aprenentatge, a partir de dilemes morals adaptats al context de l’alumnat.

Des de Catalunya hi va participar Núria Gómez, tècnica d'educació de la Fundació Akwaba i membre de la comissió d'educació de Lafede.cat. L'objectiu de la seva intervenció era compartir la visió catalana de l’EDD-SI, que incorpora a l'eix de medi ambient altres eixos com el de drets humans, ciutadania i governança; cultura de pau; interculturalitat, perspectiva de gènere o sostenibilitat econòmica i social. També vam voler compartir els avenços del treball d'escoles i ONG amb la presentació de varies experiències protagonistes de la Jornada "Canviar l'escola per canviar el món" celebrada a Barcelona l'abril passat.


Una creixent aliança entre escoles i ONG en l’àmbit local i internacional

Les experiències presentades van evidenciar la necessitat d'una major coordinació de les accions i una major difusió a través dels mitjans de comunicació. Tot i això, es van presentar algunes experiències interessants en aquesta línia, com la del Senegal, on els ministeris d’Educació i de Medi Ambient es coordinen per vincular la formació del professorat amb d'altres experiències d'educació mediambiental. 

El treball entre mestres de diferents regions va ser també un tema debatut al taller a partir de les experiència d’intercanvi recents entre mestres de Piemont i Senegal o entre mestres de Roine-Alps, Senegal i Burkina. A partir d’un centre d’interès com és “de la terra al plat”, es van organitzar un seguit d’activitats d'intercanvi entre alumnat i/o professorat que malgrat les dificultats de comunicació van tenir un resultat molt positiu. 

En la seva recta final, el taller proposava als participants una dinàmica de simulació. Es tractava de simular un procés d’intercanvi entre mestres i entitats per formular, en petits grups, propostes innovadores d'EDD-SI. La dinàmica va posar sobre la taula les dificultats inicials: si bé la selecció de la temàtica pot ser força fàcil, l’abordatge és més dificultós. La Yisande, mestra senegalesa, exposava: “Podem treballar una mateixa temàtica global en escoles senegaleses i europees, però les conseqüències de la problemàtica existent a escala local són diferents i, per tant, les estratègies d’aprenentatge i de transformació amb l’alumnat també ho han de ser. Els projectes internacionals entre alumnes de diferents països sobre una temàtica global han de ser més autònoms a escala regional i local, posar el focus en la capacitat d’aprenentatge i de transformació de l’alumnat i fomentar el treball en xarxa amb la societat civil local".

Alassane Mbengue, inspector acadèmic de la regió senegalesa de Matam, va ser l'encarregat de concloure la jornada. Mbengue va resumir els principals elements compartits durant el taller, que recollim a continuació: 

1. L'EDD-SI té un enfocament sistèmic;
2. El seu treball integra una gran diversitat d’actors;
3. Hi ha diferents nivells de treball: local, nacional i internacional (pensar globalment i actuar localment);
4. L’actor principal és l’alumne, entès com a subjecte actiu;
5. La finalitat educativa és l’autonomia de l’alumne com a subjecte i ciutadà actiu;
6. Es treballen les competències per decidir. S’entén que la solidaritat és un valor, una elecció, una voluntat de la persona;
7. Es convida l’alumnat a compartir els aprenentatges adquirits; 
8. Promou el treball en xarxa per l'intercanvi d'experiències.

Els participants del taller i les experiències presentades van posar de manifest l'avenç de les regions cap a una EDD-SI més transformadora, el rol determinant de la societat civil així com les oportunitat d'aprenentatge que generen les trobades locals o regionals com aquesta. Els intercanvis entre mestres en l’àmbit internacional també son un element clau i molt ben valorat pels participants, en aquesta línia, Sadikh Dian, de l’associació senegalesa de l’escola moderna, va suggerir l'utilització de les xarxes ja existents de cooperació internacional entre mestres, com per exemple, les xarxes de l’escola nova, per seguir compartint i intercanviant. Finalment, els participants senegalesos van insistir en les seves capacitats de canvi i transformació i en la necessitat de passar a l’acció.

Núria Gómez - Fundació AkwabaCap comentari:

Publica un comentari a l'entrada